Wat is microplastic?

Wat is microplastic? Het is een vraag die tegenwoordig steeds vaker wordt gesteld. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in wat microplastics nu precies zijn en vooral in wat hun mogelijks negatieve impact kan zijn op onze levenskwaliteit. In eerste instantie is het zo dat er geen echte wetenschappelijke definitie bestaat voor wat microplastics nu precies zijn. Dit heeft er voor gezorgd dat we over het algemeen alle stukjes plastic van minder dan een halve centimeter onder deze noemer klasseren. In het merendeel van de gevallen zijn microplastics echter stukjes die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Ze ontstaan op het ogenblik dat plastic uit elkaar valt in aanzienlijk kleinere stukjes. Echter kunnen ze eveneens ontstaan door het slijten van kleding of autobanden. Ben jij ook benieuwd naar wat microplastic nu precies is? Je ontdekt er alles over op deze pagina.

Ook bewuste toevoeging van microplastic

Voordat we verder gaan met andere informatie over wat microplastic is, is het belangrijk om te weten dat microplastics in bepaalde gevallen bewust worden toegevoegd aan producten waar we gebruik van maken. Dit is voornamelijk het gevolg van het feit dat microplastics er om bekend staan over een reinigend en scrubbend effect te kunnen beschikken. Producten waar microplastics in aanwezig zijn, zijn niet alleen tandpasta en shampoo, maar ook scrubs en make-up. Bij het gebruik van dergelijke producten is het dus in de praktijk zo dat kleine deeltjes plastic op een bepaald ogenblik via de afvoerput in het milieu terecht zullen komen.

Wat is het effect van microplastic?

Het is belangrijk om ons bewust te zijn van het feit dat plastic een materiaal is dat niet vergaat. Dit zorgt er voor dat ze voor een bijzonder lange tijd aanwezig blijft in ons milieu. Grote stukken plastic zullen door de tand des tijds op een zeker ogenblik broos worden en breken daardoor geleidelijk af tot steeds kleiner wordende delen. De invloed van onder meer de zon, zuurstof en wrijving en dieren zorgt er voor dat er uiteindelijk zeer kleine stukken plastic ontstaan die zo klein zijn dat ze nauwelijks nog waar te nemen zijn met het blote oog.

Wat zijn de gevolgen voor de mens?

De reden waarom steeds meer mensen de vraag stellen “wat is microplastic” is te wijten aan het feit dat deze kleine plastic deeltjes een bepaalde impact hebben op de gezondheid van de mens. Het is reeds enige tijd bekend dat microplastics welke in onze oceanen terecht komen uiteindelijk ook terug in de lucht of zelfs op ons bord kunnen belanden. We ademen en eten dan ook zo goed als elke dag zonder dat we het beseffen kleine deeltjes plastics. Welke impact dit nu precies kan hebben op onze gezondheid is vooralsnog onduidelijk. Er wordt dan ook nog steeds bijzonder naarstig onderzoek gedaan naar “wat zijn microplastics”? De eerste onderzoeken hebben alvast een nadelig effect laten doorschemeren.

Wat kan jij zelf doen?

Jezelf de vraag stellen “wat zijn microplastics” is uiteraard nog maar het begin. Belangrijker is dan ook om je af te vragen wat jij zelf kan doen om de aanwezigheid van deze plastics in ons milieu te beperken. De beste manier om vervuiling door plastic te voorkomen is door er bewuster mee om te gaan. Plastic is een goed materiaal, maar niet wanneer deze als afval in ons milieu terechtkomt. Mede omwille van deze reden is het van belang om de levensduur en gunstige eigenschappen waar plastic over beschikt zo optimaal mogelijk te benutten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door gebruik te maken van een herbruikbare waterfles. Ook een herbruikbare plastic boodschappentas kopen kan een interessante keuze zijn.