Mondkapjes bestellen? Zo bereken je hoeveel

Ga jij mondkapjes bestellen, dan ben je niet de enige. De richtlijnen zijn recentelijk weer aangescherpt en dat betekent dat mondkapjes niet snel uit het dagelijkse leven zullen verdwijnen. Niet alleen zijn ze nu nog steeds verplicht in het openbaar vervoer, er is ook het dringende advies uitgebracht om mondkapjes te dragen in openbare gebouwen. Ook al is dit nog geen verplichting, als de overheid een dergelijk advies uitbrengt, dan doen ze dat met een reden. Het is dus hoog tijd om mondkapjes te bestellen. Met de onderstaande praktijkvoorbeelden weet je exact hoeveel je er nodig hebt.

Mondkapjes bestellen om te reizen

In het openbaar vervoer zijn mondkapjes verplicht. Een belangrijke regel om te onthouden is dat je elke keer dat je je mondkapje afzet (of je hebt de maximale draagduur bereikt), deze moet worden weggegooid of worden gewassen. Reis je in de ochtend van A naar B en in de middag van B weer naar A, dan heb je twee mondkapjes nodig. Een forens die het openbaar vervoer neemt naar het werk heeft dus wekelijks aan 10 mondkapjes genoeg. Het wordt al lastiger als je in de ochtend van A naar B reist, daarna pak je een taxi naar C en reis je in de avond weer naar A, maar moet je overstappen. In die situatie heb je een mondkapje nodig voor de heenreis en voor de taxirit. Als je op de terugweg van C naar A je mondkapje tijdens het overstappen op houdt, heb je aan één genoeg. Doe je hem af, dan heb je er twee nodig.

Mondkapjes bestellen voor openbare ruimtes

Openbare ruimtes zijn alle niet-particuliere gebouwen waar je zo naar binnen mag stappen. Denk dan aan de supermarkt, de bank, het tankstation, de parkeergarage en de bibliotheek. Wil je mondkapjes bestellen voor gebruik in openbare ruimtes, dan is dezelfde regel geldig: als je hem afzet (of de maximale draagduur bereikt) moet het mondkapje worden vervangen voor een nieuwe of schone. Wil je naar de supermarkt en daarna weer naar huis, dan heb je één mondkapje nodig. Ga je een ochtendje winkelen, dan heb je ook één mondkapje nodig mits je deze niet afdoet tussen de winkels door. Ga je ’s ochtends naar de supermarkt en ’s middags naar de bibliotheek, dan heb je twee mondkapjes nodig.

Hoeveel mondkapjes moet je bestellen?

Bereken dus hoeveel mondkapjes je nodig hebt door je situatie goed in te schatten. Hoe vaak ga je met het openbaar vervoer en hoe vaak ga je de stad in of een openbare ruimte in? Zo weet je al een beetje hoeveel mondkapjes je moet bestellen. Vervolgens houd je er ook rekening mee dat er altijd een aantal mondkapjes in de was zullen zitten, vooral als je ze veel gebruikt. Deze tel je bij je bestelling op. Nu weet je hoeveel mondkapjes je moet bestellen voor jouw situatie en om altijd een voorraadje beschikbaar te hebben voor verrassingen en onvoorziene dagjes uit.