Kleding uit de vijftiger jaren

De vijftiger jaren is natuurlijk de periode, waar op veel plaatsen de aarde weer opnieuw moest worden opgebouwd. Na de tweede wereldoorlog was er aan veel dingen een tekort. Ten gevolge van al het nieuwe bouwen en sjouwen ontwikkelden er zich nieuwe zaken op elk gebied. De heersende mentaliteit werkte ook zeker door in de visie van de nieuwe modeontwerpers en ontwerpsters.

Nieuwe start, nieuwe looks

De eerste helft van de vijftiger jaren was de kleding eenvoudig en functioneel. Hooggesloten kledingstukken met eenvoudige versiering gaven een degelijke en nette uitstraling. In jurken werd vooral veel stof verwerkt en bewegingsvrijheid was belangrijk, evenals versieringen. Jurken en sjaals werden versierd met kleurige stippen en bloemenpatronen, en zorgden voor een feestelijk geheel. Het liefst met een parelketting om alles aantrekkelijk af te kleden. Sleehakken en pumps kwamen in de mode net zoals de vele sandalen en slippers. Modehuizen gebruikten veel pastelkleuren om weer kleur in het leven te brengen.

De tweede helft van de vijftiger jaren

In de tweede helft van de vijftiger jaren werd kleding alweer anders benaderd en kwamen er weer reacties op hetgeen wat er verkrijgbaar was op de kledingmarkt. Waar veel kledingstukken een zandloper design hadden kwamen er rechtere modellen van jurken op de markt. Kledingontwerpers gingen nog wel voor bewegingsvrijheid en gemak alleen werd er afgeweken van de eerder ontstane ontwerpen. Mode is continue aan verandering onderhevig door veel invloeden van buitenaf.

Veel invloeden van buitenaf

Omdat de wereld ook weer een stukje groter werd ontstond er weer een ruimer aanbod in grondstoffen om onder andere kleding van te maken. Stoffen gemaakt van kunststoffen overspoelden de markt naast het algemeen gebruikte katoen. Hoedjes en sjaals deden hun intrede in de vijftiger jaren samen met de typische unieke zonnebrillen. De spijkerbroek verscheen ook op het toneel en zo veranderde er heel wat in de kledingindustrie.

Een grotere wereld

De mode voor de dames is in de vijftiger jaren eerder en sneller ontwikkeld dan het voor de mannen het geval was. Waar de dames voorzien werden met feestelijke jurken moesten de mannen het doen met een driedelig kostuum. Toen eenmaal de spijkerbroek populair werd ontstond er een tweedeling tussen de mannen in pakken en met spijkerbroeken. Ondanks de behoudende maar toch fleurige kledingstijl van de vijftiger jaren heeft er veel ontwikkeling plaatsgevonden. Modehuizen reageerden minder star en kleding is zo steeds vlotter en praktischer geworden.

Mode wereldwijd

Vijftiger jaren kleding wordt ook wel retro stijl genoemd omdat het zo ontzettend herkenbaar is. Unieke ontwerpen en designs worden nog steeds of opnieuw gedragen en geven nog steeds een nette en feestelijke indruk. Rock & Roll en jukeboxen overspoelden de wereld samen met petticoats, zonnebrillen en vetkuiven. Het is niet verwonderlijk dat de mode uit de vijftiger jaren nog steeds op veel plaatsen opduikt. Wereldwijd wordt er nog gedanst in jurken voorzien van polka dots.