Hoe de mode van jaren ‘20 vrouwen weer terug komt

De jaren 20 waren een tijd van veranderingen en experimenten voor vrouwen. Na jaren van kiesrecht begonnen vrouwen in de roaring 20’s hun onafhankelijkheid te vestigen en meer rechten te eisen. De zogenoemde ‘flappers’ omarmden de nieuwe vrijheid die gepaard ging met de mogelijkheid om te doen wat je wilt en wanneer je dat wilt. Vrouwen gingen kortere rokken dragen, begonnen te roken en te drinken, en kregen eindelijk de kans om in het openbaar uit te gaan zonder aangestaard of uitgelachen te worden door mannen. 

Met al deze veranderingen kwam ook veel nieuwe mode en verschillende manieren om je te kleden als een flapper. Tegenwoordig zien we deze flapper mode weer steeds meer terugkomen. Wat de flapper mode is en hoe je deze mode tegenwoordig kunt toepassen, lees je in dit artikel. 

Wat was de Flapper mode?

Bevrijd van de korsetten en beperkende kleding van daarvoor, begonnen vrouwen in de roaring 20’s hun onafhankelijkheid te vestigen en meer rechten op te eisen. Zo kwam ook de flapper mode op, eigenlijk een op de jaren 1920 geïnspireerde versie van een boho look. Alles draaide om het dragen van vintage kleding, lange franjes en bohemienachtige patronen en kleuren. Tegenwoordig kun je de kleding het beste vergelijken met de Peaky Blinders kleding of met kleding uit The Great Gatsby, films en series die ook gebaseerd zijn op deze tijd. 

Flappers en gangsters: Waarom droegen ze het?

Tijdens de periode van 1920 tot 1933 droegen vrouwen die flappers werden genoemd korte, onthullende jurkjes en laarzen om te rebelleren tegen de beperkingen van die tijd. In die tijd mochten vrouwen voor het eerst stemmen, maar ze mochten bijvoorbeeld nog niet drinken. Dit was hun manier van rebelleren. 

Hoe de flapper mode tegenwoordig terug te zien is

Mode ontwerpers gebruiken wel vaker het verleden als inspiratie voor hun kledinglijnen. Zo wordt tegenwoordig de flapper mode ook weer steeds meer gebruikt. Denk maar eens aan korte, feestelijke jurkjes met franjes of aan veren, strass en bontkraagjes. Zomaar een aantal dingen die geïnspireerd zijn op de flappermode van de jaren 20. Vaak wordt dit gedragen met een tasje en een paar laarzen of hakken. Ook kun je een hoed of zonnebril toevoegen als accessoire en de kunst is om je make-up naturel te houden en te baseren op de flapper kleuren. De flapper mode is tegenwoordig misschien iets te feestelijk om zomaar mee over straat te gaan, maar naar een feestje is het zeker geschikt.